Saturday 15 June 2013

10 Haiwan Terkecil Dunia

1. Anjing terkecil : tinggi 12.4 cm (4.9 inci)Dengan keberatan 1.4 paun dan ketinggian 4.9 inci, Ducky seekor anjing jenis Chihuahua daripada Charlton (Massachusetts, USA), memegang rekod dunia Guinness untuk anjing yang paling kecil.

2. Ular Terkecil di Dunia 10.1cm (4 inci) panjang


Carlae Leptotyphlops adalah spesis ular terkecil di dunia, dengan saiz dewasa rata-rata hanyalah 4 inci. Ditemui di kepulauan Carribean, Barbados. Spesis yang hanya setebal mee spagetti dan cukup kecil untuk diletakkan diatas syiling kuarter US.

3. Ikan Terkecil di dalam Dunia: 7.9 mm (0.3 inci) panjang

 
Ditemui di kepulauan Sumatera pada Januari 2006, ikan dari spesis Progenetia Paedocypris. Ini adalah ikan yang terkecil di dunia.

4. Kuda Terkecil di Dunia: 48.18 cm (17 inci) tinggi
Pada ketinggian 17 inci dan berat 60 paun, Thumbelina ialah kuda yang terkecil di dunia.

5. Kucing Terkecil di dunia 15,5 cm (6,1 inci) tinggi dan 49 cm (19,2 inci) panjang.
 
 
Kucing ini tinggal di Illinois Tengah, berumur dua tahun, beratnya sekitar tiga paun dan terkecil di dunia Bertubuh kecil kucing itu disahkan oleh Guinness Book of World Records pada tahun 2004.

6. Hamster yang terkecil di dunia : 2.5 cm (0,9 inci) tinggi.
 
 
Beratnya kurang dari satu auns, hamster emas ini berhenti membesar ketika dia berusia tiga minggu - lima saudara dan saudari meneruskan untuk mengukur antara 4in dan 5in.

7. Sesumpah yang terkecil : 1.2 cm (0,5 inci) panjang
 
 
 
Brookesia Minima adalah spesies sesumpah yang terkecil di dunia. Ditemui di lantai  hutan hujan di Pulau Nosy.  Terdapat bahagian pantai utara-barat Madagascar, yang betina cenderung menjadi lebih besar daripada yang jantan.

8. Cicak Yang Terkecil Dunia: : 16 mm (0,6 inci) panjang.
 
 
 
Sangat kecil hingga dapat meringkuk di atas syiling. Nama sainsnya ariasae Sphaerodactylus hanya sekitar 16 milimeter panjang, atau sekitar tiga suku inci, dari hujung muncung ke pangkal ekor. Dijumpai pada tahun 1965 di British Virgin Islands.

9. Lembu Terkecil Dunia:: 81 cm (31 inci) tinggi.
 
 
 
Lembu terkecil di dunia adalah berkembang biak dari India yang disebut Zebu. Ketinggian rata-rata jenis ternakan ini adalah 31-35 inci (81-91 cm). Foto di atas menunjukkan yang umur 16 tahun lembu Vechur berbanding dengan tahun 6 tahun lembu cross-breed.

10. Kuda Laut terkecil :16 mm (0,6-inci) panjang.
 
 
Hippocampus Denise, biasanya hanya 16 milimeter panjang - lebih kecil daripada kebanyakan kuku kita. Ada yang ditemui hanya 13 mm. Denise hidup di perairan tropika Lautan Pasifik bahagian barat, antara 13 dan 90 meter di bawah permukaan laut.

1 comment:

 1. Duduk sajo terima profit 1.5% setiap hari,.
  USD pulok tu, eh betul ke ni? ada yang tanya macam tu,..
  pergi lah cek BNM, SSM,
  Tapi aku tak lama lagi lama-lama Hari-hari Hari Rayaaaaa.......
  http://bit.ly/1guojOh
  Maklumat di:-http://bit.ly/1gCQIS8

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...