Monday, 12 March 2012

L.T. Ariyawathi, Pembantu Rumah Yang Disiksa Dengan Puluhan Paku

Pasangan suami-isteri Arab Saudi menyiksa pembantu rumah tangga mereka berasal Sri Lanka setelah ia mengeluhkan beban kerja yang terlalu berat.

Pasangan itu menyiksa PRT tersebut dengan memakukan 24 paku di tangan, kaki dan dahi wanita itu, kata mereka.


Hampir dua juta orang Sri Lanka mencari pekerjaan di luar negeri tahun lalu dan sekitar 1,4 juta orang, sebahagian besar pembantu, dipekerjakan di Timur Tengah. Banyak dari mereka mengeluhkan pelecehan atau penyiksaan fisik.L.T. Ariyawathi, seorang ibu tiga anak yang berusia 49 tahun, pulang kembali setelah lima bulan berada di Arab Saudi.Keluarganya baru menyadari apa yang terjadi padanya ketika ia mengeluhkan rasa sakit dan mereka membawanya ke doktor, kata sejumlah juru cakap Biro Tenaga Kerja Luar Negeri.

"Majikan dan isterinya memaku 24 paku ke tubuhnya ketika ia mengeluhkan beban pekerjaan yang berat," kata Kalyana Priya Ramanayake, sekretaris media di biro tersebut, kepada Reuters.


Ariyawathi dibawa ke hospital untuk menjalani pembedahan pengeluaran paku dari tubuhnya, yang kata pembantu itu ditancapkan ke tubuhnya ketika benda-benda itu dalam keadaan panas.


Pemeriksaan dengan sinar X menunjukkan bahawa paku-paku dengan panjang satu hingga dua inci berada di tangan dan kakinya, dan satu paku di dahinya.

Biro Tenaga Kerja Luar Negeri membahas masalah itu dengan Jaksa Agung, sementara Kementerian Luar Negeri Sri Lanka akan membahas masalah itu dengan pemerintah Arab Saudi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...